Business dress code

©Jeni Mateescu

Fiecare persoana implicata in afaceri isi doreste o cariera de success.
Ca sa stai la masa negocierilor, de la egal la egal, cu alti parteneri de success, trebuie sa poti fi recunscut ca facand parte din aceeasi clasa: sa fii asemanator imbracat, sa cunosti bunele maniere si codul de business.

Multi consilieri de imagine ne  sfatuiesc  sa ne construim o imagine buna, favorabila.

Va propun sa deveniti o persoana  cu calitati reale, ca suport solid pentru o imagine buna.

 

O imagine profesionala buna include personalitatea, infatisarea, prezenta, comportamentul si limbajul.

Pentru o infatisare remarcabila trebuie sa stiti sa faceti cele mai bune alegeri pentru  imbracaminte, accesorii, coafura si machiaj.

Felul in care aratam este chintesenta educatiei, inteligentei, increderii in sine, a implicarii responsabile dar si a venitului financiar.

TIPURI DE IMBRACAMINTE BUSINESS

Business  classic, traditional

Este o tinuta potrivita pentru orice tip de afacere.

O imbracaminte de tip business traditional trebuie sa transmita mesajul de  incredere, respect si professionalism.

Este tinuta standard pentru  mediul financiar-bancar, drept/avocatesc, top management, agentii de consultanta (afaceri, financiara, politica), organizatii guvernamentale.

Tinuta de afaceri clasica include: costum, camasa, cravata/pentru barbati, pantofi cu ciorapi, rochie si jacheta, deux pieces, ciorapi de matase, pantofi cu toc moderat /penru femei.

Business classic este un dress code recomandat pentru participarea la Targuri de profil.

 

Business  smart  casual

Este tinuta intre formal si casual si permite o abordare mai relaxata si mai creativa fata de tinuta formala.

Este potrivita pentru mediul de afaceri mai relaxat: marketing, publicitate, turism, cercetare, academic,  artistic.

 

Business  casual

Businees casual este o varianta de imbracaminte relaxata, dar nu identica cu vestimentia casual. Trebuie sa aratati mai aproape de business decat de casual. Ca o remarca definitorie, este absenta cravatei.

BARBATI

DA : pantaloni din stofa, bumbac, camasi uni sau carouri, sacouri, cardiganuri clasice; pantofi, cizme

NU: blugi, colanti, trening, bermude, salopete, tricouri cu mesaje si imagini ofensatoare, materiale cu imprimeuri, haine rupte si murdare; slapi de casa sau de plaja, orice fel de slapi, sandale care lasa degetele de la picioare la vedere

FEMEI

DA: rochii de lungime pane pana la genunchi, decolteuri mici, maneci scurte sau lungi, rochii si fuste confortabile care sa permita miscarile lejere si asezarea pe scaun fara probleme, materiale in culori discrete, imprimeuri ton in ton; pantofi, sandale, cizme

NU: rochii stramte si scurte care se ridica la fiecare miscare, orice rochie sau fust scurta si stramta, rochii si bluze cu decolteuri mari, tricouri cu paiete, rochii de plaja, imprimeuri in culori stridente, materiale transparente, franjuri, haine rupte si murdare; slapi de casa sau de plaja, orice fel de slapi, sandale cu curele infasurate pe picior

 

ALEGEREA GARDEROBEI

Prima impresie conteaza si se formeaza in primele 7 secunde.

Ultima impresie este decisiva.

Daca prima impresie si ultima sunt cele care conteaza pentru ceilalti, atunci trebuie sa avem grija, in primele 7 secunde, cum aratam si cum ne comportam pe parcursul intalnirii, pentru ca ultima impresie sa fie cea care cantareste cel mai mult.

In alegerea garderobei trebuie sa tineti cont de:

  1. Specificul sectorului in care lucrati
  2. Codul vestimentar impus de organizatie (daca exista)
  3. Locul unde muncesti
  4. Personalitatea voastra
  5. Insusirile fizice
  6. Persoanele cu care intrati in contact
  7. Mesajul transmis de infatisarea voastra

 

1. Specifiul meseriei

Specificul meseriei  este prima conditie in alegerea garderobei. In multe companii, codul vestimentar este impus de un protocol intern.

In tot sistemul de sanatate este impusa o uniforma:  halatul alb, pantaloni si camasa.

Stiinta moderna a psihologiei bolnavului a impus cateva devieri de regula clasica a halatului alb catre culori cu influente positive asupra psihicului.

In sistemul bancar si al asigurarilor, uniforma generala este costumul de business cu cravata si camasa deschisa la culoare, pentru barbati si deux pieces cu camasa alba, pentru femei.

Judecatorii si avocatii trebuie sa aleaga numai culori inchise care dau si mai multa forta si incredre functiei. Nu vor purta accesorii creative (esarfe de matase, batiste colorate etc) decat daca vor sa sublinieze un detaliu professional, de exemplu ca sunt avocatii artistilor. Un judecator sau un avocat cu un sacou de catifea rosie ar parea cam excentric, nu?

Doamnelor avocat, va rog, atentie la imbracaminte si coafura.

Nimic din ce le este permis doamnelor casnice, nu va este permis dumneavoastra. Imbracamintea trebuie sa fie elegant si sobra. La Tribunal, trebuie sa inspirati incredere si respect fata de judecatori si client. In concluzie, reprimati-va imboldurile excentrice si vulgare.

In zona creativa a publicitatii se poarta  imbracaminte de business cu accente deviante.

Consilierii trebuie sa parte haine cu croieli  clasice, in culori sobre care sa inspire incredere.

Angajatii care vor sa fie correct imbracati la locul de munca, se vor imbraca cu haine standard, conform  cerintelor din fisa postului si a dress code stabilit de companie.

 

 

2. Locul de munca

Locul de munca va fi definitoriu pentru tipul vestimentar.

Alegerea garderobei se face in functie de locul de munca  si de codul vestimentar intern.

Locul de munca intr-o cladire de birouri este in opozitie cu cel de pe santier si diferit de cel dintr-o fabrica!

Un birou intr-o reprezentanta diplomatica  este diferit de biroul dintr-o comapnaie IT.

Un loc de munca in care veti fi in contact direct si permanent cu clientii este diferit de unul in spatele “scenei” , in back office.

Un inginer constructor va trebui sa faca vizite pe un santier in constructie si sa impresioneze echipele de muncitori.

Codul vestimentar este business, cu accente puternice masculine caci echipa trebuie convinsa de fermitatea in decizii.

Un director de vanzari, cu activitate mobila de vizite la parteneri va fi un tinuta business, cu un costum din stofa de cea mai buna calitate care sa arate impecabil si dupa 4 intalniri si 100 de km prin traffic.

 

3. Personalitatea

Personalitatea se formeaza  pe tot parcursul vietii.

Iata un subiect extrem de studiat, discutat, aplaudat si combatut, in functie de unghiul din care privesti omul.

Personalitatea se formeaza de la nastere,  pe tot parcursul vietii.  Putem stagna la un moment dat sau putem sa invatam toata viata. De aceea orice plus adus dezvoltarii personale, va aduce un plus de personalitate.

O concluziei buna despre un om de afaceri de success este  sa se spuna ca este un gentleman cu  personalitate de invaingator!

Un om puternic va fi admirat si dorit ca partener.

Garderoba lui poate fi din orice gama de business.

Daca sunteti un o persoana timida si neincrezatoare, trebuie sa faceti exercitii dure de schimbare.  Eu cred in succesul antrenamentelor de tip “ca la armata” Veti capata o incredere sporita in capacitatea fizica care va influenta pozitiv relatiile cu ceilalti.

Costumele alese de un timid trebuie sa urmeze linia barbatilor puternici.

 

4. Insusirile fizice

Croiala hainelor si materialele din care sunt croite transmit credibilitate si siguranta.

Scund, inalt, foarte inalt, slab, atletic, gras, obez, iata cateva ipostaze de insusiri fizice care obliga la decizii diferite in alegerea garderobei.

Cu par bogat sau chel, par lung sau scurt, cu barba sau fara barba, cu fata ovala sau lunguiata, sunt alte criteria de alegeri diferite a garderobei.

Persoanele cu un corp atletic, cu fata ovala si cu par bogat, sunt ipostaza ideala careia i se potriveste orice.

Toate celelalte variante de siluete si fizionomii  trebuie sa aleaga cu grija obiectele  vestimentare si culorile care sa puna in valoare calitatile si sa estompeze defectele.

Alegerea obiectelor vestimentare are ca scop castigarea increderii si a respectului si crearea unei imagini pozitive.

Anumite detalii din croiala hainelor cat si materialele din care sunt croite transmit credibilitate si siguranta ca sunteti un profesionist.

 

5. Persoanele cu care va intalniti

Haina face omul!

Relatiile de afaceri  si intalnirile se deruleaza intre persoane de acelasi rang si pozitie profesionala, intre un superior si un subaltern, intre un oficial si un CEO, pe teritoriul tarii sau in strainatate, intre romani sau intre romani si delegatii straine.

Intalnirea are un tip sau mai multe de audienta: un conferentiar medic  se va intalni cu studenti, cu medici, cu pacienti, cu subaltern. Combinatiile de imbracaminte trebuie sa fie adecvate tuturor tipurilor de audienta si sa transmita un mesaj pentru toti si pentru fiecare.

Nu puteti controla ce gandesc persoanele cu care va intalniti, dar ii puteti influenta pozitiv ce vor gandi dupa primele 7 secunde si, mai ales,  la sfarsitul intalnirii.

Amintiti-va mereu ca “haina face omul”, ca trebuie sa aveti grija cum si cu ce va imbracati.

Tineti cont de cutumele din diferite zone culturale.

Fiecare treapta in ierarhia profesionala trebuie respectata.

Purtati-va adecvat treptei pe care sunteti, respectati superiorii, tratati curtenitor partenerii egali, aratati deferenta marilor specialisti.

 

6. Mesajul transmis de infatisare

Croiala hainelor, culorile si accesoriile vorbesc despre noi si despre ce vrem sa spunem celorlalti despre noi.

1. Imbracaminte clasica, bine croita, din materiale de calitate si o atitudine sobra, dar relaxata si  binevoitoare spune ca sunteti un profesionist de incredere, deschis unei colaborari.

2. Imbracaminte clasica, bine croita, din materiale de calitate si o atitudine sobra si rece spune ca sunteti un profesionist care are rezerve fata de interlocutor si de o eventual colaborare.

3. Imbracaminte clasica, bine croita, din materiale de calitate si o atitudine rece spune ca sunteti o persoana inabordabila. Ceilalti se vor intreba ce cautati acolo.

4. Imbracaminte clasica, bine croita, din materiale de calitate si o atitudine relaxata,  binevoitoare si foarte vocala spune ca sunteti deschis unei colaborari in care vreti sa detineti controlul.

5. Imbracaminte bine croita, din materiale de calitate si o atitudine dinamica  gestic si vocal  spune ca sunteti nesigur si ca vreti sa amanati luarea unei decizii.

6. Imbracaminte inadecvata, dar din materiale de calitate si o atitudine binevoitoare spune ca sunteti un profesionist tanar din generatia Millenialls, care va finaliza afacerea printr-un e-mail.

7. Imbracaminte inadecvata,  din materiale de calitate indoilnica,  dar cu  o atitudine binevoitoare spune ca sunteti sunteti pe drumul cel bun, veti sti sa va imbracati  dupa cateva cursuri de dezvoltare profesionala.

 

Din luna octombrie, vom incepe cursuri despre eticheta si protocol de afaceri.

Daca sunteti interesati si vi se pare util sa participati la un curs cu aceasta tema, un mesaj va fi apreciat la adevarata valoare.

Cursurile se vor desfasura in weekend.

Distribuie in Social Media...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+
1 Likes
4278 Views

You may also like