CUM ORGANIZAM O CINA FORMALA

©Jeni Mateescu

Numar de invitati: 12 – 24
Invitati: CEO, demnitari, diplomati, personalitati
Locul invitatiei: la resedinta
Scopul unei cine formale: onorarea unei persoane importante

Am ales un numar de invitati care sa faca posibila organizarea unei cine formale la resedinta, in conditii de confort maxim. Trebuie avute in vedere dimensiunile optime pentru a gazdui la cina un numar de 14 – 26 de persoane.  Spatiile de primire, livingul si sufageria trebuie sa aiba dimensiuni mai mari decat cele uzuale in proiectrea unei resedinte.

 


Detaliu de aranjament pentru o cina formala

 

1. Se intocmeste lista de invitati

2. Se stabileste textul invitatiei (obligatoriu cu RSVP)

3. Se trimit invitatiile

4. Se tine evidenta raspunsurilor si se fac modificari daca este cazul

O cina formala poate avea in meniu pana la 21 feluri de mancare

5. Se stabileste meniul tinand cont de toti invitatii si preferintele lor. Meniul poate avea de la  7 la 20 de feluri de mancare. (Ca un reper al elegantei, o cina , la clasa deluxe de pe Titanic, avea un meniu cu 10-14 feluri de mancare.)

6. Se tipareste meniul. E o varianta optionala, dar este o dovada de mare eleganta. Daca sunt organizate des mese formale, se pot tipari anvelope de meniu, cu insemnele gazdelor, la care adauga, de fiecare data, meniul serii respective.

7. In ziua si de la ora stabilita, usa resedintei va fi deschisa pana la sosirea ultimului invitat.

In seara cinei, usa resedintei va sta deschisa!

8. Primirea invitatilor se face de catre personalul de primire, desemnata sa salute, sa preia hainele, florile si cadourile, daca au fost aduse, si sa conduca invitatii spre living.

9. Gazdele isi asteapta invitatii in living, in apropierea usii, urandu-le bun venit si multumindu-le pentru participare.

10. Gazdele prezinta noi sositi celor pe care nu-i cunosc.

11. Timpul estimat pentru sosirea tututror invitatilor este intre 30-60 minute, in functie de numarul invitatilor.

12. In acest timp se face conversatie si se servesc bauturi de cocktail.

13. In timpul cocktail-ului, dupa ce au sosit toti invitatii, gazda tine un toast in cinstea evenimentului sau a invitatului de onoare. Toastul poate fi tinut si la cina, o varianta recomandabila.

14. In timpul cocktailului invitatii stau in picioare, fiecare socializand cu toata lumea.

15. Dupa ce au sosit toate persoanele, invitatii sunt condusi in sufragerie. Este indicat ca paharele de cocktail sa ramana in living.

16. Gazda (doamna) intra prima si indica locul fiecaruia, daca sunt doar 6 invitati si daca nu au fost plasate carti de vizita cu numele invitatilor.

17. Asezarea la masa are la baza cateva criterii, dar 2 sunt esentiale: in dreapta gazdei va fi plasat invitatul de onoare, iar in stanga, al doilea invitat ca importanta , pastrand alternanta barbat-femeie.18. Gazda se aseaza prima la masa, si da semnalul ca cina poate incepe. Invitatul de onoare este servit primul, apoi gazda si servirea continua in sensul acelor de ceasornic.

Gazda se aseaza prima la masa. Invitatul de onoare este servit primul

19. Asezarea mesei se face respectand eticheta. Pe masa vor fi o farfurie asezata pe suportul de serviciu, farfuria de paine, tacamurile, paharele, servetul, mici aranjamente florale si sfesnice cu lumanari sau lumanari ornamentale.

Pe masa nu se aseaza niciun fel de platou cu mancare.

Fata de masa trebuie sa coboare 30 cm peste tablia mesei. Sub fata de masa se pune un molton care are rolul de a atenua zgomotele, a pastra fata de masa intinsa si a impiedica revarsarea accidental a unui lichid direct pe hainele invitatilor. (Asezarea mesei o gasiti aici http://afaceridesucces.net/eticheta-la-un-business-lunch/)

Vesela va fi din portelan, tacamurile din argint, argintate sau din inox de cea mai buna calitate, paharele din cristal, fata de masa si servetele din damasc fin, sfesnicele din argint sau cristal, aranjamentele florale din flori proaspete, fara miros sau miros discret, aranjate in forme joase, de bun gust.20. Asezarea invitatilor la o masa formala trebuie sa respecte distanta intre umerii invitatiilor, de minim 30 cm. O distanta de 50 cm este ideala pentru confortul unui invitat.

21. Servirea la masa se face dupa reguli stricte, cu personal adecvat

22. La cine formale, gazda, invitatul de onoare si invitatul cel mai inalt in rand vor avea cate un chelner personal la dispozitie, care va sta in spatele scaunului.

23. Numarul de chelneri se stabileste in functie de numarul de invitati: 1 chelner + 1 ajutor pentru 6 persoane

24. Pe masa va fi prezent, de la inceput pana la sfarsit, platoul de serviciu pentru farfurii.

25. Un meniu formal, elaborat, poate avea pana la 21 feluri de mancare.

26. La sfarsitul cinei, gazda se ridica prima.

La sfarsitul cinei, gazda se ridica prima de la masa

27. Dupa cina, se servesc bauturi digestive, coniac, vin de Porto si liquer, cafea si trabucuri, in living sau alt spatiu special.

28. Optional, gazda propune oaspetilor sa faca fotografii de grup pentru marcarea evenimentului.

29. Oaspetii nu vor face fotografii decat cu acordul gazdei si a celorlalti invitati!

30. Recomandam ca invitatii sa plece pe rand. Daca invitatii au masina cu sofer, ii vor telefona sa fie pregatit de preluare din fata resedintei.

31. La plecare, fiecare oaspete multumeste gazdei si, optional, poate scrie o nota in cartea de oaspeti, asezata pe o masa in holul resedintei.

32. Gazda multumeste invitatilor pentru participare.

33. Invitatii vor trimite gazdei, a doua zi, cateva cuvinte de multumire si de apreciere a cinei. Recomandam sa insotiti scrisoarea de multumire cu un buchet de flori adresat sotiei gazdei.

34. O cina formala are, obligatoriu, un dress code formal, Black Tie sau Back Tie Invited.


O cina formala are, obligatoriu, un dress code formal

Black Tie sau Back Tie Invited

BLACK TIE

Black Tie/barbati: smoching, camasa alba cu mansete pentru butoni, papion negru, pantofi negri din piele, cu sireturi.
Black Tie / femei: rochie lunga de seara sau rochie foarte eleganta de cocktail, bijuterii, pantofi cu toc, poseta mica.

BLACK TIE INVITED

Back Tie Invited/barbati: smooching sau costum elegant, camasa alba cu mansete pentru butoni, papion negru, pantofi negri din piele, cu sireturi.
Back Tie Invited/femei: rochie lunga de seara sau rochie elegant de cocktail,  bijuterii, pantofi cu toc, poseta mica.

BLACK TIE CREATIVE

Mai rar, dar posibil, este mentionarea pe invitatie a unui dress code Black Tie Creative.

Back Tie Creative/barbati: smooching sau costum elegant de culoare albastru inchis, camasa alba cu mansete pentru butoni, vesta colorata (asortata cu rochia sotiei) papion negru sau colorat, cravata, pantofi negri din piele, cu sireturi.
Back Tie Creative/femei: rochie lunga de seara sau rochie elegant de cocktail,  bijuterii, pantofi cu toc, poseta mica.O gazda perfecta pentru o cina memorabila

  1. Invita persoane care se armonizeaza si se completeaza
  2. Face o asezare la masa profitabila pentru fiecare invitat
  3. Aproba un meniu adecvat preferintelor comune tuturor invitatilor
  4. Intretine conversatii cu un sens al umorului care binedispune pe toata lumea.
  5. Vorbeste simplu despre subiecte interesante.
  6. E atent la ceilalti, monitorizeaza orice potential conflict si intervine spontan, schimband subiectul.
  7. Este un bun ascultator, interesat de ce spun ceilalti.
  8. Are in colectia de bauturi, vinuri din anii cei mai buni si coniac premium XO ( Extra Od) , Napoleon. Nici VSOP nu poate fi o alegere de ignorant.

 


NOTA

Detalii despre forma si textul invitatiei, despre modul de adresare si de prezentare, despre discutiile in timpul cinei, forma cartilor de vizita, forma mesei sau a meselor, despre dimensiunile  unei sufragerii in acord cu numarul de invitati, despre forma si calitatea obiectelor folosite la cina, despre toastul gazdei in onoarea invitatului, despre nota din cartea de oaspeti, despre scrisoarea trimisa gazdelor si alte detalii care garanteaza reusita unei cine formale, vom vorbi la cursul despre Eticheta si protocol.

 

©Jeni Mateescu

 

Din luna octombrie, vom incepe cursuri despre eticheta si protocol de afaceri.

Daca sunteti interesati si vi se pare util sa participati la un curs cu aceasta tema, un mesaj va fi apreciat la adevarata valoare.

Cursurile se vor desfasura in weekend.


 

Distribuie in Social Media...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+
3 Likes
3716 Views

You may also like