Murivale, autoportret

Sixtina lui Muriangelo

Interviu realizat de Jeni Mateescu
16 august 2014

Daca Dumnezeu mi-ar pune si bani, ce minuni as face, dar mi-a dat saracie si amar.

1. Cat de sus e cerul cand ne nastem?
Eu abia la 3 ani am constientizat notiunea cerului. Era in Arcalia*, in parcul din preajma castelului**. Ii simteam stralucirea langa Arborele de Lalea, unic in tara.

2. Unde zboara gandurile cand ploua peste padure?
Cred ca zboara cu tristete ca nu ai bani suficienti de culori pentru a picta aceea stare pe care o creeaza violetul si verdele, cea mai frumoasa relatie de culori

3. Ce face numele omului intr- viata?
Numele omului poate face minuni.
Eu port numele bunicului meu pe care nu l-am cunoscut. Era lucrator ca CFR si intr-un accident i s-a amputat piciorul si o vreme avea picior de lemn.

Curcubeul incepe printr-o mirare.

4. Unde incepe si unde se termina curcubeul?
Curcubeul incepe printr-o mirare si se termina cu gandul ca cineva ti-a zambit si asta te minuneaza.

5. Talentul este inscris in genele fatului sau este adus de ursitoare, la nastere?
Talentul apare la 17 ani cand incepe maturitaatea, cand poti lua o decizie daca poti urma acest traseu al vietii.
Viata de artist nu e usoara.

Pe langa preocupare e nevoie de instructie, cultura plastica si generozitate fata de semeni si fata de tine.

6. Cum recunosti talentul?
Un talent il recunosti dupa daruire si aplecare a lucrului infaptuit. Poate fi inaltator atunci cand premerg toate: instructia, educatia, asimilarea, daruirea, sacrificiul si claritatea faptului

7. Cum a fost intalnirea cu talentul?
Te minunezi cand realizezi ca la o varsta timpurie poti face minuni cu mainile, mintea si sufletul. Apoi mai conteaza si reverberatiile din partea receptorului faptului artistic.

8. Ca sa vina ingerii, trebuie sa-i chemi?
Ingerii sau inspiratia care este de natura divina e prezenta la fiecare clipa. Trebuie doar sa te gaseasca pus pe munca. Ei iti gadila imaginatia. Dar, daca nu esti acasa, ei se duc la altii.

9. Ce culoare are iubirea?
Iubirea nu are culoare, e oarba. Doar un miros pe care nu-l uiti.

10. Artistul Murivale are prieteni?
Acum artistul Murivale e sarac in prieteni. Unii au murit, prietenii noi sunt rari, un prieten adevarat rar gasesti. Prietenii mei sunt: Opt Patruzeci, Leutza, Leutzu, Vintzi, Kiara, Fanica, Cornica, Tedica, Gezu si Printz.

Cele mai grele tristeti sunt cand te desparti de parinti.

11. Cate tristeti s-au adunat in sufletul tau?
Cele mai grele tristeti sunt cand te desparti de parinti. In copilarie tata a murit cand aveam 7 ani. Acum, mama mea a murit la 89 de ani. Aveam atatea sa-i spun. Sa-i spun ca o iubesc. Am facut multe portrete cu domnia sa, care e o forma de iubire materna.

12. Cum arata lumea ideala pentru artistul Murivale.
Idealul este o stare a perfectiunii. Nu este interesanta starea de ideal, e sora cu moartea. Drumul spre ideal, aceasta creeaza minuni.

13. De ce Rude Divine?
„RUDE DIVINE” primele rude au fost Adam si Eva, apoi Cain si Abel. In al treilea Paradis intra si cuplurile celebre si oamenii memorabili ai omenirii

14. Dintre toti artistii lumii, cine locuieste in inima ta?
Am fost impresionat, candva, la Paris, de expozitia Mark Rothko. Poate ca el este artistul adorat acum. Au mai fost: Giotto, Van Gogh, Ciucurencu, Luchian, Vergiliu Parghel.

Paris, Pont Neuf

15. Daca Dumnezeu iti va cere o lucrare pentru marea lui galerie din Raiul Artistilor, ce ii vei da?
Poate i-as oferi o lucrare care este un poliptic din patru fragmente „Adam cu inima franta”. Acolo m-am intalnit cu Dumnezeu in cateva secunde si mi-a spus „Tu ramai cu mine”

16. Pentru ca avem un artist pe care l-am iubit amandoi si nu-l mai gasim pe aproape, te intreb, stii unde s-a dus?
Stefan Calarasanu***, Fanel, cum imi placea sa-l alint, era un suflet adorabil, nebun ca un copil teribil, foarte talentat si truditor, cinstit, onest. A facut lucruri frumoase in viata. Era iubit si avea prieteni. Imi spunea mereu “Mai, tu meriti mai mult.”
Acum s-a ascuns dupa un copac si nu il mai gasim. Eu o strig zilnic pe Fanicutza mea si cand o vad, ochii ei imi amintesc de Fanel al meu. L-am iubit pentru ca ma facea sa rad. Demult nu am ras, de cand stiu ca el nu mai este printre noi.

Venetia, ulei pe panza

17. Ce intrebare ai vrea sa-ti mai pun  si ai vrea sa-mi povestesti?
Mi-a pierit pofta de a mai povesti. Acasa, langa racla mamei, o ascultam pe sora mea Marioara si ea povestea cu o placere si cu un talent incat eram uimit. Zici ca este o Anna Magnani****, vestita actrita din Italia. As sta sa ascult povestile ei de demult de cand eram copil.

Bucuresti, 16 august 2014

*Arcalia este un sat in judetul Bistrita – Nasaud.
**Castelul Contelui Bethlen din Arcalia este singurul castel construit in stil Mauro-bizantin din Transilvania. Castelul si parcul sunt in mijlocul satului, alaturi si de o biserica evanghelica.
*** Stefan Calarasanu, sculptor (4 martie 1947 – 2 decembrie 2013)
**** Anna Magnani (1908 – 1973)

 

A fi liber, azi, e un lux. Luxul pe care il port ca si hainele simple ale lui Cristos.

Autoportret, Murivale, 2000

MURIVALE VASILE MURESAN

n 1 aprilie 1957, Arcalia, Bistrita Nasaud
O activitate profesionala uriasa, numeroase premii; veti gasi multe informatii pe Wikipedia
Proiectul de suflet pentru care astepta oportunitatea materializarii:  Sixtina lui Muriangelo

Intr-o zi fierbinte de iulie, Murivale m-a lasat sa ma imprietenesc cu el. L-am abordat cu un repros frivol, despre figura necomerciala de batran cu barba alba, pe care o afiseaza pe internet.

N-aveti nici 60 de ani si proiectati o imagine de 80 de ani. De ce? O mica revenire la varsta reala, ar fi de ajutor. Cred. Te rog sa nu te superi pe mine.

Raspunsul a venit imediat, scris cu litere mai, ca sa le vada mai bine.
Iubita Jeni, in sufletul meu inca joaca un rol o tinerete timpurie. Chipul e doar un rol, un joc. Anul viitor voi intineri.

Nu am renuntat si am cotinuat
Pentru admiratori tai (cel putin unul dintre ei, caci am devenit) conteaza si aceste terminatii exterioare de vitalitate, de viata puternica, de barbat (in viata). Acum ne apari ca un „mos jucaus”. Eu cred ca un barbat jucaus ar fi un rol potrivit pentru artistul matur care are inca multe de spus.

Madona cu pruncul

Murivale mi-a raspuns rabdator.
Jeni, nu te uita la aparenta. Sunt un mos nenorocit-genial care sta singur doar cu imaginatia sa. Bucura-te de creatia mea. Barba e un rol pentru un film amplu.

Oarecum stingherita de raspunsul maestrului, i-am spus:
Iarta o femeie visatoare care se gandeste la prostii lumesti. Ma bucur de arta ta, o caut pe internet, ma vazut deja multe.

Draga, nu gresesti cu nimic. Cu barba am farmec, asa, normal ca toata lumea. Se vede ca nu mai am dinti, ca sunt sarac fript, ca unii mai spun, da-l incolo de nenorocit. Asta e. Deocamdata,  ma plac asa si ma suport cu toate neajunsurile.

Deocamdata,  ma plac asa si ma suport cu toate neajunsurile.

Am continuat.

Murivale, 2016

Nu stiu de ce ma bag in seama… o fi fara rost, o fi cu rost, dar stiu din experientele mele ca uneori e bine sa dai un hint vietii, sa schimbi ceva, asa, cu forta, ca sa vezi ce e si dincolo de confortul in care te simti bine.

A, eu sunt marginalizat de societate. Nu iubesc confortul, nici vedetismul. Abia acum mi-am pus termopan la casa, doar o fereastra, inca mai bate frigul iarna, vara e escurta, vara nu cumpara nimeni pictura. Viata mea financiara e pustie. Aici pe FB, lumea ma admira, doar un click ce nu costa nimic. Joc un rol doar de mine stiut. Am grija de 8 catei.

Vine o vreme cand vrei sa iubesti, nu sa fii iubit.

Ca sa te cumpere lumea iti trebuie putin marketing de imagine (mai buna, de artist matur si nu artist batran) si o abordare diferita de vanzare. Nu e usor dar nici foarte greu.
Murivale mi-a raspuns: marketingul ucide sufletul, nu-l suport. Cine are incredere in mine poate sa mearga si pe apa.

Ca sa vinzi si sa poti merge mai departe iti trebuie putin marketing (gaseste alt termen, daca asta nu e potrivit) si nici nu trebuie sa-l faci singur, sunt neartisti care stiu lectia. Tablourile tale trebuie sa ajunga la oameni, daca le-ai desenat pentru ei, nu sa stea nestiute, undeva la tine in atelier. Sufletul de artist nu moare daca i se vand tablurile celor care le iubesc. Maestre, lumea e vie, e devoratoare, dar e viata cu bune si rele.
E verde. Si artistii trebuie sa traiasca verde.
Sa zboare ca fluturii si noi sa ne bucuram de ei Arta trebuie sa fie vesela, nu trista si fara dinti.

… eu sunt marginalizat de societate. Nu iubesc confortul, nici vedetismul. 

Mm, da fara dinti se mananca greu. Eu pictez ca sa ma simt mai putin singur, nu pictez pentru oameni, doar pentru cei care vor veni dupa.

Nu stiam ca pictezi pentru cei care vor veni dupa tine, dupa noi, contemporani cu tine. Nu stiam ca esti atat de singur. Nu stiu ca sa mai zic. Daca asa ai ales, stii mai bine. Intotdeauna, Dumnezeu ne da sansa sa alegem. Aminteste-ti ce imensa bucurie a daruit Christos, vietii noastre.

Eu nu am siguranta zilei de maine. A fi liber, azi, e un lux. Luxul pe care il port ca si hainele simple ale lui Cristos.

Tema de nud dupa Amedeo Modigliani

Toate raspunsurile lui erau greu de citit, fiind scrise numai cu litere mari, si i-am reprosat.

Mi-a raspuns: Literele mari, le vad bine. Apoi pentru moralul meu ma simt ca la Vatican langa Michelangelo.

Muri da Vale, esti acolo, in melcul tau! OK, accept asta. Dar, nu uita ca suntem in 2014 si, chiar si cu teroria universului pliabil, tot esti o noua fiinta.

Anemone, ulei pe panza, 2017

O noua fiinta suntem in fiecare zi, in fiecare dimineata a nasterii noastre interioare.

Muri da Vale, te las. Imi dau seama, si-ti spun si tie, ca astazi e o zi de 22 ( o zi speciala, zice numerologia egipteana) in luna a saptea. Grafic se scrie 22.07.2014 iar numar vibrational este 9, adica perfectiunea maturitatii. Ia o decizie, schimba ceva.
M-am mai intalnit in viata mea cu numerologia cand in 27.06.2013, ora 18, 3 oameni imbracati in verde la vernisaj, 120 oameni expozitia lui Murivale “Rude Divine” Unique.

Toata tineretea a alergat dupa un acoperis, flamand si fara materiale pentru pictura.
Murivale nu are riduri pe suflet, si-a urmat idealul. Ii lipsesc bani ma multi, un atelier mai luminos, mai mare, pentru ca sta inghesuit cu peste 1200 de lucrari mari.
Daca Dumnezeu “mi-ar pune si bani, ce minuni as face, dar mi-a dat saracie si amar”

Atelierul maestrului Murivale este in spatele magazinului Cocor, pe strada Stelea Spataru nr. 7 ap. 2

telefon 021 3135962

Copyright ©Jeni Mateescu. Toate drepturile rezervate

Distribuie in Social Media...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+
0 Likes
2879 Views

You may also like