Aflata la ”doi pasi” de Cancun, de Insula Cozumel sau Playa del Carmen,  Chichen-Itza, supranumita ‘Taramul fagaduintei’, este unul dintre cele mai importante dovezi ale civilizatiei Maya-Toltec.

Recomandam sa vizitati „taramul fagaduintei”.

Situl este compus din mai multe cladiri: Piramida Kukulcan (‘El Castillo’-Castelul), Piata celor 1000 de coloane,Templul Curtii Ovale, Tempul Jaguarului, Tempul Razboiul-Templul Chichen Itza propriu zis, Observatorul, Osuarul, Platforma Venus, Plaforma Uliului si Jaguarului, Drumul catre Locul de Sacrificii, Platforma Craniilor, Templul Barbatului Barbos.

Piramida Kukulcan sau Quetzalcoatl sau El Casillo

Quetzalcoatl este un alt nume dat de tolteci zeului Kukulkan.

Piramida are 365 de trepte, 18 terase si 52 de panouri. In zilele echinochiilor de primavara si toamna, 21 martie si 21 septembrie, se poate observa fenomenul luminos ” miscarea sarpelui”, creat de umbrele lasate de trepte. Vizualizati acest efect accesand linkul:Piramida Kukulcan

Piramida era o reprezentare, in primul rand a “Muntelui Sarpelui”, locul unde, conform credintei Maya, a avut loc prima Creatie. Mari matematicieni ( au introdus cifra 0 in sistemul matematic) mari astronomi si mari arhitecti, mayasii au impletit toate cunostintele lor stiintifice si sistemul lor social in marea constructie a Piramidei.In fapt, piramida este un calendarsolar cu 365 de zile, numarate in cele 365 de trepte.

Incinta era perfect “sonorizata”, astfel ca sunetele scoase in varful piramidei, chiar in soapta, pot fi auzite de jos.

Observatorul

Quetzalcoatl Sarpele cu pene

Cladirea circulara El Caracol este un momument care ilustreaza preocuparea Mayasilor pentru astronomie si arhitectura. Multa vreme a fost considerat o exceptie, o eroare, din cauza formei rotunde care nu se inscria in traditia arhitectonica a maiasilor.

Mai tarziu, s-a constat ca El Caracol-Observatorul a fost dedicat studierii miscarii stelelor si planetelor si este unul dintre cele mai frumoase realizari ale culturii Maya in Yucatan. Observaorul, compus din turn inalt asezat pe doua platforme dreptunghiulare , a fost construit in doua perioade diferite, turnul fiind mai recent decat platformele. In interiorul turnului sunt numeroase ferestre micute care au fost folosite pentru a studia miscarea stelelor, se mai afla de asemenea o scara interioara foarte ciudata in forma de carcasa de melc care duce la partea cea mai inalta a turnului. Turnul are in jur de 13 metri inaltime, iar Observatorul in total 22,5 metri inaltime.

Langa intrarea in turnul de observare sunt sclupturi ale Zeului Ploii Chaac Unii cercetatori considera ca aceasta cladire a fost dedicata, in princpal, Zeului Chaac

Dzavui, zeul ploii

Templul Razboiului

Templul are 10 metri inaltime si 40 metri latime, este un bun exemplu al influentei culurii Toltece in arhitectura Maya.

Acest templu este copia perfecta a unui templu de aceleasi dimensiuni in Tula capitala civilizatiei Toltec. Partea din varf a Templului a fost construita mai tarziu si este complet acoperita cu desene si sclupturi, avand motive importate din zona Centrala a Mexicului aa cum ar fi imagini vulturilo si jaguarilor mancand inimi.ceste imagini se refera la elita militara de pe Platforma Vulturlui sia Jaguarului carora le-a fost dedicata.

Sunt deasemenea imaini ale zeului Kukulcan precum si a Soarelui si Pamantului. In interiorul Templului se afla o multime de picturi aratand viata zilnica a oamenilor de-alungul perioadei Maya/Tolteca .

Templul Craniilor sau Tzompantli, in limba tolteca.

Asezat intre Piramida si Templul Jaguarului este locul de infatisare al tuturor sacrificatiilor in numele si pentru fericirea zeilor.

 

Distribuie in Social Media...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+
1 Likes
2014 Views

You may also like